România

MAE a lansat consultările cetăţeneşti privind viitorul UE: Susţinere de 58% pentru consolidarea proiectului european

​Consolidarea proiectului european şi promovarea setului de valori pe care se fundamentează UE sunt aspectele asupra cărora ar trebui să se concentreze România în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au apreciat cei care au participat la conferinţa de lansare a consultărilor cetăţeneşti pentru viitorul UE.

Consultările cetăţeneşti, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, şi Institutul European din România (IER), vor permite românilor să îşi facă auzită vocea, să îşi exprime părerile asupra modului în care sunt elaborate şi implementate politicile europene.

În cadrul conferinţei de lansare, găzduită de Biblioteca Centrală Universitară, a fost organizată şi o consultare interactivă asupra provocărilor şi oportunităţilor pe care le implică apartenenţa la UE, rezultatele sondajelor fiind prezentate în timp real.

Astfel, în baza celor aproximativ 200 de opinii exprimate, a reieşit că priorităţile României în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului UE ar trebui să fie: consolidarea proiectului european (58%), promovarea setului de valori pe care se fundamentează UE (48%), menţinerea securităţii interne a UE (36%), dezvoltarea profilului UE de actor global (20%), extinderea UE.

În ce priveşte direcţiile strategice pe care ar trebui să le promoveze România pentru viitorul UE, respondenţii au optat pentru: o uniune a coeziunii ca valoare comună: mai unită, mai solidară, mai integrată, mai puternică (82%); o uniune centrată mai mult pe piaţă (11%); o uniune cu viteze multiple de integrare între statele membre (5%); continuare pe acelaşi drum (2%).

Întrebaţi dacă le-au fost îndeplinite aşteptările după aderarea la UE, participanţii au răspuns: da (49%), nu (44%) şi nu ştiu (7%). În ce priveşte bilanţul aderării României la UE, respondenţii l-au considerat: satisfăcător (47%), bun (37%), nesatisfăcător (12%), foarte bun (3%).

În privinţa principalei probleme care ar putea influenţa viitorul UE, cei mai mulţi respondenţi au semnalat: provocări la adresa securităţii, terorism, instabilitate regională în vecinătatea UE. Participanţii au plasat Brexit pe ultimul loc la acest capitol.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat că rezultatele acestor sondaje vor fi integrate în ceea ce va fi prezentat ca fiind viziunea României privind viitorul Europei.

"Am remarcat că aţi realizat că securitatea reprezintă într-adevăr o temă de interes, de aceea în cele patru capitole pe care le-am pregătit pentru a le populariza pe durata Preşedinţiei noastre, avem un capitol dedicat securităţii, care cuprinde multe aspecte - nu doar securitatea referitoare la terorism -, dar şi siguranţa de zi cu zi. Toate aceste aspecte sunt importante, în deplin acord cu menţinerea libertăţilor şi drepturilor individuale", a declarat el.

În ce priveşte consolidarea proiectului european, ministrul delegat a arătat importanţa coeziunii şi a implicării sporite.

"Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să participăm. Avem nevoie ca dumneavoastră să veniţi, să puneţi întrebări, să spuneţi ceea ce credeţi. Dacă nu ne implicăm, nu se pot schimba lucrurile. De exemplu, atunci când s-a votat în Marea Britanie Brexit, 70% dintre tineri au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. E foarte bine. Însă doar 10% din tineri au participat, ceea ce dovedeşte că dacă vrei să contezi, trebuie să participi. E prima regulă", a spus el.

Negrescu a menţionat că seria consultărilor va continua şi în ţară.

"Uniunea Europeană poate fi mai puternică doar dacă reuşeşte să le implice pe cele 500 de milioane de persoane pe care le reprezintă. În acest sens, avem astăzi în sală un număr important de specialişti, dar şi foarte mulţi tineri. De fapt, ne-am propus, în ultimele luni - nu doar eu, ca ministru delegat pentru afaceri europene, ci întregul Guvern - să îi implicăm foarte mult pe cei tineri în procesul dezbaterilor publice", a mai spus el.

La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai ambasadelor statelor membre UE, ai mediului academic şi de cercetare, societăţii civile, precum şi partenerii sociali, mediul de afaceri, studenţi şi elevi.

În contextul Zilei Europei, evenimentul a continuat pe platoul din faţa Centrului Infoeuropa/BCU cu o serie de activităţi educative şi culturale dedicate promovării valorilor europene.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…