România

Lansarea Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE: Menţinerea şi consolidarea unităţii europene reprezintă un obiectiv comun fundamental în contextul european actual

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat astăzi, 15 ianuarie 2018, la conferinţa de lansare a Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, organizată la Bucureşti, de Ambasada Republicii Bulgaria în România, în cooperare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

La eveniment au participat E.S. Todor Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi reprezentanţi ai mass-media.

"România şi Bulgaria se bucură de relaţii bilaterale foarte bune şi împărtăşesc opinii similare în ceea ce priveşte agenda regională, europeană şi internaţională. Ţările noastre sunt parteneri apropiaţi în cadrul UE, aliaţi de încredere în NATO şi constituie voci de încredere în eforturile comune de a sprijini consolidarea Uniunii Europene", a arătat în deschidere ministrul afacerilor externe, care a salutat obiectivele prezentate de Preşedinţia bulgară a Consiliului UE.

Demnitarul român a evidenţiat faptul că Bulgaria şi România vor exercita în Trio-uri succesive primul lor mandat ca Preşedinţie a Consiliului UE şi vor colabora pentru a asigura continuitatea între acestea şi coerenţa în avansarea priorităţilor europene comune. A subliniat că procesul naţional de pregătire pentru asumarea preşedinţiei Consiliului UE de către ţara noastră în semestrul I 2019 se află în plină desfăşurare.

Ministrul Teodor Meleşcanu a reliefat faptul că în contextul european actual menţinerea şi consolidarea unităţii europene reprezintă un obiectiv comun fundamental (aspect reflectat şi de motto-ul Preşedinţiei bulgare: "Uniţi suntem puternici" (United we stand strong). A exprimat susţinerea României pentru consolidarea proiectului european în baza unor abordări concrete, coerente, unitare şi incluzive, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni.

"Apreciem în mod special atenţia acordată de Preşedinţia bulgară dialogului activ cu cetăţenii europeni, precum şi preocuparea de a răspunde nevoilor acestora de sporire a securităţii, ocupării forţei de muncă, creşterii durabile şi asigurarea unei prezenţe mai puternice a UE pe scena mondială", a adăugat şeful diplomaţiei române.

De asemenea, a menţionat că negocierile privind viitorul cadru financiar multianual vor oferi Bulgariei şi României posibilitatea de a-şi aduce contribuţia la atingerea unui consens privind instrumentele bugetare care să susţină priorităţile politice europene în anii următori. A amintit, de asemenea, că România împărtăşeşte viziunea Preşedinţiei bulgare asupra necesităţii de a consolida politicile fundamentale şi tradiţionale ale UE care joacă un rol-cheie în menţinerea coeziunii economice şi sociale: politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat aprecierea şi susţinerea deplină a Preşedinţiei bulgare în ceea ce priveşte prioritizarea perspectivei europene şi a conectivităţii Balcanilor de Vest. "Avem ocazia de a avansa împreună procesul de extindere. Acesta este, de asemenea, un obiectiv important pentru noi, o prioritate viitoare a Preşedinţiei române a Consiliului UE în 2019. Vom continua să lucrăm împreună pentru a atinge acest obiectiv strategic." A amintit, în acelaşi timp, că România susţine obiectivul de a continua dezvoltarea relaţiilor noastre cu partenerii din cadrul Parteneriatului Estic. Summit-ul Parteneriatului estic, care a avut loc la Bruxelles, în noiembrie 2017, a transmis, în acest sens, un mesaj politic important al UE şi a stabilit o agendă concretă de lucru - "20 de rezultate pentru 2020" - care trebuie pusă în aplicare în mod activ.

Vorbind despre o Europă sigură şi stabilă, demnitarul român a subliniat importanţa sporirii securităţii cetăţenilor UE, consolidarea controalelor la frontiere şi gestionarea mai eficientă a migraţiei. A reiterat sprijinul României pentru consolidarea rolului UE în domeniul securităţii şi apărării şi în implementarea globală a Strategiei Globale a UE.

Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat, de asemenea, ca obiective de interes comun, necesitatea promovării vizibilităţii şi importanţei Strategiei europene privind regiunea Dunării, precum şi intensificarea sprijinului european pentru regiunea Marii Negre şi a eforturilor de cooperare regională. "Este o oportunitate unică. Vom colabora pentru a prezenta şi promova mai bine aceste dosare ca priorităţi la nivel european", a declarat acesta în încheierea intervenţiei sale.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…