România

Teodor Baconschi crede că este nevoie de mai multă “pedagogie europeană” în societatea românească

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, consideră că este nevoie de mai multă “pedagogie europeană” în societatea românească, punctând faptul că ar trebui să existe mai multă încredere în capacitatea românilor de a deveni europeni “şi cu mintea, nu doar cu inima”.

“Cred că dezbaterea şi evaluarea de etapă a Tratatului de la Lisabona, la un an de la intrarea în vigoare este binevenită. Ar trebui, probabil, să facem prin releele reprezentate de cei prezenţi în această sală, mai multă pedagogie europeană în societatea românească. Subiectul rămâne, din păcate, ezoteric, inaccesibil pentru un public cu educaţie medie, deşi ar trebui ca prin toate canalele disponibile să fim mult mai activi şi mai încrezători în capacitatea compatrioţilor noştri de a deveni europeni şi cu mintea, nu doar cu inima”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Baconschi a participat, vineri, la conferinţa “Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene”, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, el a evidenţiat faptul că, deşi implementarea Tratatului de la Lisabona nu a început sub cele mai bune auspicii, el reprezintă un instrument care a profilat mai bine instituţiile UE.

“La doar un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, se vorbeşte deja despre modificarea lui: instabilitate, “nu s-a făcut un lucru bun cu Tratatul însuşi”. Nu! Este vorba de o modificare (a Tratatului de la Lisabona - n.r.) limitată, toate statele membre au convenit asupra acestei intervenţii restrânse în text. Nu se va trece din nou printr-o nouă ratificare, cu atât mai puţin prin consultări populare”, a spus Baconschi.

El a subliniat faptul că Tratatul de la Lisabona trebuie modificat, în sensul creării unui mecanism stabil de gestionare a crizelor.

“Este necesar însă ca Uniunea să se doteze acum, pentru anii care urmează, cu un mecanism stabil de gestionare a crizelor şi funcţia acestui mecanism este pur şi simplu aceea de a securiza, în timp, zona euro. Am văzut că ea (zona euro - n.r.) a început să pârâie pe la periferii şi ne dăm seama că, fără să limităm aventura europeană la o Uniune monetară, dacă euro s-ar prăbuşi, am putea să ne luăm adio de la UE în foarte scurt timp”, a explicat ministrul de Externe.

Potrivit acestuia, instituţia cea mai câştigată în urma implementării Tratatului de la Lisabona este Parlamentul European, care, spune ministrul, a devenit stăpân pe decizii majore, cum ar fi cele legate de buget.

“De ce a apărut Tratatul de la Lisabona? Pentru a pune de acord gigantul economic numit Europa cu dimensiunea politică. Gigantul co-exista cu un pitic politic şi a fost nevoie de un soi de Constituţie europeană care să proiecteze global Uniunea şi să îi dea o voce cât mai unitară, în marile dezbateri, negocieri internaţionale şi, în acelaşi timp, în relaţiile cu aceste puteri emergente care se dezvoltă atât de rapid, şi atât de ambiţios încât au toate şansele să modifice echilibrul geopolitic global în următorul deceniu”, a conchis Baconschi.

  

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…