Home

Invitație la aniversarea Zilei Culturii Naționale

Pe data de 19 ianuarie 2015, cu începere de la orele 18.30, la sediul consulatului din Milano, în via Gignese 2, va avea loc conferința cu titlul ”CONDIȚIA POETULUI ÎN SOCIETATE – de la Mihai Eminescu la Grigore Vieru”.

Manifestarea este organizată de Consulatul General al României la Milano, Centrul Cultural Italo-Român și Cenaclul ”Dacii”. Invitați la eveniment vor fi poetul Daniel Corbu și Filomena Corbu, editor Princeps Multimedia Iași.

Vor participa și poetului Viorel Boldiș și consulul general George Bologan. Manifestarea are loc cu prilejul Zilei poetului Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Române, spațiu privilegiat al timpului în care reflectăm asupra valorii culturale. Vă invităm la un moment de poezie, estetică și de interacțiune deschisă a publicului cu oaspeții.

Evenimentul se adresează tuturor românilor iubitori de litere și de frumos.

Informații de fond

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. 

Corbu Daniel este un poet și critic literar român. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru în Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Québec. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura română a Universității București, secția română-franceză. În prezent este director la Muzeul Literaturii Române din Iași și editor al revistei Feed Back. A tradus pentru reviste de cultură sau în volum din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Edmond Jabes, Henri Michaux, Paul Valery, Marcel Moreau, Odysseas Elytis, Andre Welter, Borges, Egito Goncalves. Este prezent în diverse antologii de poezie din țară și străinătate, precum și în reviste literare din Franța, Belgia, Italia, Iugoslavia, Germania, Slovacia, Republica Yemen, Ungaria, Canada, China.

O călătorie în istoria literaturii ne ajută să înțelegem mai bine ce au făcut literații pentru noi, care este rolul poeziei în dinamica socială și culturală și mai ales în umanizarea societății. Pentru omul contemporan, trăind într-un ritm și într-o tensiune specifică, poezia ca parte a estetici devine o necesitate de a fi conectat la un tip de emoție autentică, indiferent de vârstă.

Astfel de manifestări afirmă importanța dialogului culturii române ca gest de demnitate și de susținere a inițiativelor culturale per ansamblu, expresie a a sublimelor preocupări ale spiritului uman.


În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu membri ai comunității române din Trentino Alto Adige

23.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit duminică, 22 septembrie 2019, cu membri ai comunității române din…

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

21.09.2019

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți…

Consulul general Adrian Georgescu a participat la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”, la Cremona

18.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu a participat marți, 17 septembrie 2019, la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”.…

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano

16.09.2019

La 14 septembrie a.c., consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano, Renzo Caramaschi.…