Home

Invitație la aniversarea Zilei Culturii Naționale

Pe data de 19 ianuarie 2015, cu începere de la orele 18.30, la sediul consulatului din Milano, în via Gignese 2, va avea loc conferința cu titlul ”CONDIȚIA POETULUI ÎN SOCIETATE – de la Mihai Eminescu la Grigore Vieru”.

Manifestarea este organizată de Consulatul General al României la Milano, Centrul Cultural Italo-Român și Cenaclul ”Dacii”. Invitați la eveniment vor fi poetul Daniel Corbu și Filomena Corbu, editor Princeps Multimedia Iași.

Vor participa și poetului Viorel Boldiș și consulul general George Bologan. Manifestarea are loc cu prilejul Zilei poetului Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Române, spațiu privilegiat al timpului în care reflectăm asupra valorii culturale. Vă invităm la un moment de poezie, estetică și de interacțiune deschisă a publicului cu oaspeții.

Evenimentul se adresează tuturor românilor iubitori de litere și de frumos.

Informații de fond

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. 

Corbu Daniel este un poet și critic literar român. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru în Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Québec. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura română a Universității București, secția română-franceză. În prezent este director la Muzeul Literaturii Române din Iași și editor al revistei Feed Back. A tradus pentru reviste de cultură sau în volum din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Edmond Jabes, Henri Michaux, Paul Valery, Marcel Moreau, Odysseas Elytis, Andre Welter, Borges, Egito Goncalves. Este prezent în diverse antologii de poezie din țară și străinătate, precum și în reviste literare din Franța, Belgia, Italia, Iugoslavia, Germania, Slovacia, Republica Yemen, Ungaria, Canada, China.

O călătorie în istoria literaturii ne ajută să înțelegem mai bine ce au făcut literații pentru noi, care este rolul poeziei în dinamica socială și culturală și mai ales în umanizarea societății. Pentru omul contemporan, trăind într-un ritm și într-o tensiune specifică, poezia ca parte a estetici devine o necesitate de a fi conectat la un tip de emoție autentică, indiferent de vârstă.

Astfel de manifestări afirmă importanța dialogului culturii române ca gest de demnitate și de susținere a inițiativelor culturale per ansamblu, expresie a a sublimelor preocupări ale spiritului uman.


În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…