Actualitatea consulatului

Consulul Iulia Cupșa Kiseleff a participat la întâlnirile pentru priectul APPROACH-platforma pentru cetățenii europeni mobili

În decursul lunii iunie și iulie a.c., administrația publică din Milano a propus noi întâlniri pentru sistematizarea platformei APPROACH. Proiectul se bucură de susținerea și finanțarea Comisiei Europene, lansarea sa având loc la reprezentanța CE din Milano, cu ocazia alegerilor europarlamentare, în luna martie 2019.

La 24 iunie a.c., evenimentul a reunit reprezentanții diverselor sectoare administrative și membri ai corpului consular din Milano. Ulterior, la 2 iulie a.c., participarea a fost una mai amplă, întâlnirea fiind dedicată asociațiilor, stundenților, autorităților locale și rezidenților străini interesați. Lucrările au fost coordonate de reprezentantul primăriei pentru cetățenie activă, Lorenzo Lipparini. Au participat consuli din Spania, Republica Cehă, Lituania, Olanda, studenți din cadrul Rețelei ERASMUS(care grupează 6 universități milaneze private și de stat), exponenți econonici, artiști, avocați. Din partea oficiului consular din Milano a participat Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

Sesiunile vor continua începând cu luna septembrie.Vor fi tratate trei tematici: accesul la servicii, participarea civică și culturală, exercitarea dreptului de vot. Interesul administrației milaneze este de a înțelege cu exactitate care sunt cerințele rezidenților străini stabiliți recent, ale tinerilor studenți beneficiarii burselor de studiu sau ale turiștilor, în creștere în ultimii ani, cu scopul de a favoriza comunicarea dintre cetățeni și autorități.

Platforma online APPROACH a fost creată pentru a transmite direct și clar informații certificate despre soluționarea necesităților primare ale cetățenilor europeni mobili. Este vorba despre accesul la serviciile admnistrative, sanitare, școlare, un calendar unic cultural, exercitarea drepturilor electorale.

În contextul în care populația română reprezintă aproximativ 11% din cetățenii străini rezidenți în provincie, cu un total de 49.867, diplomaul român, prezent la toate întâlnirile, a manifestat interes față de proiect și a propus promovarea informațiilor la momentul finalizării platformei online, colaborarea pentru traducerea lor în limba română și organizarea unor sesiuni informative exclusiv pentru rezidenții români din teritoiu. Astfel procesul de integrare a cetățenilor români va putea evolua cu celeritate, iar ei vor putea beneficia de toate drepturile în calitate de cetățeni europeni.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…