Actualitatea consulatului

Consulul Iulia Cupșa Kiseleff a participat la conferința ”Femeile în diplomație.Diplomația femeilor”

La 13 mai a.c., la sediul istoricului Cenaclu milanez Società del Giardino(fondat la 1783), a avut loc conferința cu tema Femeile în diplomație.Diplomația femeilor. Reuniunea a avut un caracter internațional, fiind organizată de FENCO (Federația Națională a Consulilor), în colaborare cu Centrul pentru întâlniri diplomatice din Cremona.

Au participat reprezentanți diplomatici din peste 30 de state-consuli și ambasadori. Au intervenit europarlamentari, reprezentanți ai Regiunii Lombardia, ai Primăriei Milano, ai Camerei de Comerț, exponenți ai mediului academic și  jurnaliști. Au urmat prelegeri ale diplomaților din diverse țări, cu precădere reprezentante ale corpului consular.

Din partea oficiului consular din Milano, a răspuns invitației consulul român Iulia Cupșa Kiseleff. În intervenția sa, a conferențiat despre importanța femeilor în istoria și evoluția românească, domeniile în care femeile au fost pioniere, rolul lor în cadrul conflagrațiilor (exemplificând cu Ecaterina Teodoroiu, Maria Știrbei, Smaranda Brăescu). România s-a bucurat de contribuții importante în domenii precum literatura și cultura (Elena Văcărescu, Marta Bibescu, Elena Ghica, Hariclea Darclée) și științele exacte(Elena Negruzzi, Ana Aslan). Prezentarea consulului român depre rolul acestor femei în contextul social, politic și diplomatic român al vremii, a fost încheiată cu imaginea Reginei Maria.

Organizatorii si-au dorit să dezbată două aspecte distincte ale emancipării feminine din ultimii ani. Primul argument, Femeile în diplomație, afrontă parcursul dificil către diplomație, în diferite state, având la bază prejudiciile sociale și culturale ale vremii. Argumentul secund, Diplomația femeilor, tratează capacitatea și aportul diferit al femeilor în managementul companiilor și instituțiilor. Au fost evocate etape istorice în care paritatea de gen era un concept necunoscut, ajungând până în prezent, unde această noțiune se face tot mai frecvent auzită și chiar legiferată.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…