Actualitatea consulatului

Vizita de lucru a reprezentanților bisericii orodoxe și catolice române din zona lombardă, la Regione Lombardia

La 20 mai a.c., la sediul Regiunii Lombardia a avut loc întâlnirea reprezentanților bisericii ortodoxe și catolice române din teritoriul lombard cu Bruno Galli, consilierul pentru cultură din cadrul instituției.

Evenimentul a fost posibil ca urmare a propunerii înaintate de CGR Milano către Regiunea Lombardia și a întâlnirii preliminare desfășurate în luna martie.

Delegația română a reunit reprezentanții celor trei protopopiate ortodoxe române din Lombardia și preoți catolici români din teritoriu. Din partea oficiului consular din Milano, inițiatorul proiectului, a participat Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

Întâlnirea de lucru a avut un caracter distinct, fiind prima de gen propusă la nivelul administrației regionale, ca punct de plecare pentru o colaborare cu reprezentanții parohiilor române ortodoxe și catolice, deopotrivă.

Participanții au folosit ocazia creată pentru a delimita exact posibilele pârgii corecte și eficiente de colaborare, apreciind realitatea numărului mare de cetățeni români din teritoriu și importanța deosebită pe care o are biserica, coordonator spiritual, moral și cultural.

Oficiul consular, prin diplomatul prezent la discuții, a garantat o susținere a proiectelor care vor fi generate de aceste întâlniri, cu precădere cele culturale, întărind ideea de simplificare a colaborarii interinstituționale, prin găsirea soluțiilor simple și prolifice.

Atenția a fost canalizată și asupra laturii culturale și sociale a activității parohiilor române din străinătate, a deficitului locativ pentru derularea acestor acțiuni.A fost lansată totodată și o invitație deschisă către o participare mai activă a reprezentanților administrației italiene la manifestările importante ale comunității române.

Dialogul deschis atăzi față de instituția italiană este o modalitate diferită de a percepe în amănunt realitatea comunității române din teritoriu, de a descoperii calitățile acesteia, beneficiul și afinitățile culturale pe care le deține.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…