Actualitatea consulatului

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la proiectul APPROACK-platformă unică digitală pentru cetățenii europeni

La 15 martie a.c., sediul reprezentanței Comisiei Europene la Milano a găzduit promovarea proiectului APPROACH, propunere în parteneriat cu Uniunea Europeană. Țările susținătoare ale proiectului au decis să se reunească în contextul săptămânii dedicate digitalizării, Milano Digital Week.

Mesajul promovat este de a construi o platformă digitală unică (un ecosistem digital) pentru întreg spațiul european, care să unească toate informațiile comune cu privire la serviciile necesare cetățenilor europeni ”mobili”, în funcție de țara în care hotărăsc să își stabilească rezidența. O provocare pentru proiect o constituie digitalizarea în contextul alegerilor europarlamentare.

Reuniunea a avut un caracter internațional. Oaspete special a fost Saskia Bruines, reprezentantul pe probleme de educație, economie și afaceri internaționale, Haga. Orașul Milano, ca partener al acestui program, a avut reprezentanți pe Vittoria Beria, director relații internaționale-Primăria Milano, Lorenzo Lipparini, reprezentant departament cetățenie activă-Primăria Milano. Au intervenit delegații orașelor participante: Milano, Paris, Amsterdam, Lisabona, Varșovia, Etterbeek, Nea Smyrni, Vejl. Un punct de vedere important au avut reprezentanții oficiilor consulare din Milano prezenți la întâlnire: Finlanda, Croația; din partea oficiului consular din Milano a intervenit Iulia Cupșa Kiseleff, consul. 

Relitatea milaneză cuprinde în prezent 31.000 de cetățeni europeni mobili, dintre care 15.000 provin din România. Bursele Erasmus aduc în oraș un număr de aproximativ 3.000 de studenți în fiecare semestru universitar, dintr-un total de 19.000 de studenți străini.

În acest context, întâlnirea propusă a dorit să individualizeze problemele cu care această realitate se confruntă, să schimbe experiențe între orașele partenere pentru a reuși să pună la dispoziția cetățenilor europeni o platformă digitală unică, simplificată și sigură cu informațiile necesare despre serviciile administrative uzuale, în vederea unei bune integrări și, totodată, a unei corecte exercitări a propriilor drepturi, indiferent de țara de origine.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…