Actualitatea consulatului

Prezența reprezentantului Consulatului Român la Milano la seminarul “Familia transnațională”

La 29 martie a.c., s-a desfășurat seminarul “Familia transnațională - experiența mamelor românce în Italia și a copiilor rămași acasă”. Evenimentul a fost organizat la Sesto San Giovani de către ADRI și Universitatea de Stat din Milano, departamentul de mediere lingvistică și culturală. Manifestarea s-a bucurat de patronajul Consulatului General al României la Milano.  

Au participat, în calitate de relatori, Chiara Marchetti, profesor la Universitatea de Stat din Milano, Silvia Dumitrache, președinte ADRI, Paola Bonizzoni, profesor la Universitatea din Milano și Simona Mărăscu, reprezentant al Consulatului General al României la Milano.

Președinta ADRI a propus reportajul realizatoarei Rossella Vinci "Chiar și îngrijitoarea se îmbolnăvește", referitor la “sindromul Italia" - un fenomen socio – antropologic - medical legat nu numai de starea psihologică a acestor femei ci și de contextul mai larg în care ele trăiesc și muncesc. O formă de depresie caracterizată prin anxietate, apatie, astenie fizică și psihică, insomnie asociată unui sentiment de înstrăinare.

Paola Bonizzoni a conferențiat pe tema migrației feminine cu un studiu bazat pe o serie de interviuri care au ca protagoniste aceste femei.

Simona Marascu, reprezentant al Consulatului General al României la Milano, a prezentat o serie de aspecte cu care se confruntă instituția în relația cu cetățenii români, care reprezintă cea mai mare comunitate străină din Italia.

Manifestarea s-a bucurat de un public numeros, format preponderent din studenți ai cursului de Sociologie a relațiilor interculturale din cadrul Universității din Milano.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…