Actualitatea consulatului

Participarea unui consul român la prezentarea proiectului ”100 de experte-femeile în politica internațională”

La 19 martie a.c., la sediul Institutului de Studii Politice Internaționale din Milano (ISPI) a avut loc prezentarea proiectului 100 de experte-femeile în politica internațională. Evenimentul a fost promovat și susținut de către Fundația Bracco-organizație care are ca scop promovarea excelenței în cultură, artă și știință, cu o specifică atenție către universul feminin și către tineri.

Au transmis saluturile oficiale vicepreședintele ISPI, Paolo Magri, și președinta Fundației Bracco, Diana Bracco. Au conferențiat pe domenii specifice (studii internaționale, economice și sociale), profesoare universitare și cercetătoare de la universități precum The Aspen Institute, Universitatea de Studi din Milano, Stanford University, Universitatea din Bologna, Universitatea Bicocca din Milano și LUISS Roma (Universitatea Internațională de Studii Sociale ”Guido Carli”). În legătură directă din Bruxelles, au intervenit: președinta Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, Beatrice Covassi și reprezentanta pentru cultură din cadrul Comisiei Europene, Erminia Sciacchitano. Evenimentul a fost moderat de jurnalista Marilisa Palumbo, Corriere della Sera. Din partea oficiului consular din Milano, a răspuns invitației, Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

Toate expunerile au subliniat preocupările actuale cu care se confruntă Europa, atât din punct de vedere economic, dar și social și cultural, proiectele viitoare, problema Brexit. A fost evidențiată și necesitatea intervențiilor la nivelul proiectelor naționale, pentru o bună cooperare între statele membre.Toate temele atinse au manifestat o preocupare, națională și europeană, pentru paritatea genurilor și egalitatea de șanse.

Proiectul ”100 experte” a fost lansat în 2016 cu suportul Reprezentanței Comisiei Europene în Italia. Colaboratori sunt Institutul de cercetare independentă, Observatorul din Pavia, Asociația jurnalistelor, Gi.U.Li.A, cu participarea științifică ISPI Milano. Programul propune o bază de date online cu 100 de indicative oficiale a 100 de femei, experte STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), reprezentând sectoare strategice pentru dezvoltarea economică și socială italiană.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…