Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu a participat la Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la JRC-Ispra

Cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită pe 21 februarie, sub egida Semestrului Cultural al Președinției României la Consiliul Europei, a avut loc conferința: “Limba română. Limbă neolatină”.  În luna noiembrie a anului 1999, Conferinţa generală UNESCO a proclamat Ziua Internaţională a Limbii Materne. Începând cu anul 2000, în fiecare an, la 21 februarie, această zi este sărbătorită de toate instituțiile care, prin promovarea limbilor materne, militează pentru promovarea diversității culturale.

Evenimentul moderat de Laura Loviceanu, a fost dedicat angajaților Centrului Comun de Cercetare European și s-a bucurat de prezența consulului general al României la Milano, Adrian Georgescu, care a accentuat importanța limbii materne în definirea identității poporului român, purtând gândurile și expresiile unor mai poeți și scriitori români care, prin operele lor, au omagiat limba și simțirea românească.

În cadrul conferinței, Violeta Popescu, responsabil al editurii Rediviva din Milano, a adus în discuție mai multe argumente de natură istorică și filologică, precum: procesul de etnogeneză al poporului român, formarea limbii române – limba neolatină; mărturii despre limba română în izvoarele medievale; umaniști italieni despre limba română, primele documente în limba română, sintetizând importanța latinității în formarea culturii românești și creația culturală românească și rolul ei în panorama valorilor universale. 

Proiectul editurii Rediviva, prima editură românescă de promovarea a culturii românești în Italia, fondată în 2012, cu circa 60 de titluri tipărite în cele opt colecții, prin obiectivele ei, propune și un dialog intercultural. Multe dintre publicații sunt bilingve româno-italiene, în cadrul editurii fiind promovați autori români dar și străini (francezi, spanioli, etc.)

A intervenit și jurnalista Donatella Ferrario,din cadrul publicației “Periodici San Paolo, coautoarea unei importante monografii dedicate comunităților de străini din capitala Lombardiei, între care și comunitatea românească, cu o bogată experiență în domeniul comunicării interculturale și valorificării identității. În alocuțiunea ei, Donatella Ferrario a vorbit despre bogația culturală al României, o bogăție transmisă și în Italia prin prezența comunității de români, care este un vector de imagine a țării, prin mesajul valorilor culturale și al tradițiilor.

Limba maternă are dincolo de valoarea socială, de bogația lingvistică și o valoare afectivă, care înseamnă relația unei persoane cu proprii părinți și mediul de formare. În numele Zilei Limbii Materne a fost organizat și un concurs literar adresat celor din mediul JRC Ispra, care a pus în valoare expresii specifice ale naționalităților prezente și care aparțin în diferite formulări multor popoare, exprimând prin mesajul lor o valoare universală.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…