Actualitatea consulatului

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la sărbătoarea Mărțișorului la Milano

La 24 februarie a.c., Consulatul General al României la Milano a sărbătorit Primăvara din Balcani în alb și roșu  alături de comunitățile bulgare, moldovenești și macedonene. Evenimentul, ajuns la a III-a ediție, a avut loc în centrul orașului Milano, în spațiul pus la dispoziție de primărie.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Cultural Italo Român din Milano, președinte Violeta Popescu, împreună cu Centrul cultural Qui Bulgaria, Școala Bulgară di Milano, Institutul Bulgar de Cultură de la Roma, asociația Vatra Neamului, asociația macedoneană Il Ponte di Pietra. Manifestarea s-a bucurat de patronajul consulatelor generale ale României, Moldovei și Bulgariei, precum și de patronajul Primăriei din Milano, Municipiul 1.

Mesajul autorităților locale a fost transmis de către Diana De Marchi, președinta Comisiei drepturi civile și egalitatea șanselor, și de Luca Foschi, reprezentantul pentru cultură din cadrul primăriei. Au participat consulul general al Bulgariei, iar din partea CGR Milano, Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

Manifestarea a fost structurată din două momente: laboratorul de confecționare a mărțișoarelor, destinat celor mici, unde Bulgaria, Republica Moldova și România au concurat pentru titlul de cel mai reprezentativ mărțișor. Laboratorul românesc a fost coordonat de profesoara LCCR, Delia Elena Dumitrică. În partea a doua, țările participante au pus în scenă dansuri și scenete dedicate obiceiurilor primăverii, momente muzicale. Partea artistică românească a fost asigurată de către Bogdan Mitelu.

Această inițiativă, creată în urma recunoașterii obiceiului Mărțișorului ca Patrimoniu UNESCO, dorește să deschidă noi căi de dialog și posibilități de întâlnire a multiculturalismului.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…