Actualitatea consulatului

Iulia Cupșa Kiseleff, consul, a participat la proiectul ”Protocol Zeus”, inițiat de autoritățile din Milano

La 14 februarie a.c., Comisia drepturi civile și egalitatea șanselor din cadrul Primăriei Milano a promovat, printr-un eveniment de interes public, proiectul Protocolul Zeus.

Este vorba despre un proiect de colaborare a poliției locale cu Centrul Italian pentru Mediere, în materia actelor persecutorii, violențelor și cyber bullying-ului.

A mediat întâlnirea Diana De Marchi, președinta comisiei. Au intervenit Anna Scavuzzo, viceprimarul orașului, Marcello Cardona, comandantul poliției locale, alți reprezentanți ai poliției, membri ai corpului consular din Milano, asistenți sociali, doctori și avocați. Din partea oficiului consular din Milano a participat Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

Organizatorii au transmis un mesaj de mulțumire reprezentanților corpului consular din Milano care au răspuns inițiativei. În situațiile analizate, victimele și agresorii nu sunt doar cetățeni italieni, iar o mai bună cunoaștere a realității culturale a țărilor prezente în mediul italian constituie un mare ajutor.

Aceast proiect a fost semnat în luna aprilie 2018. Noutatea legislativă este avertismentul ca primă măsură legală (Tratamentul), în cazurile de violență domestică. Este o procedură care necesiă competențe ridicate dar și tratarea cu delicatețe a acestor subiecte sensibile, fapt pentru care impune o permanentă colaborare interinstituțională.

Evoluția în timp a acestor tipologii de violențe a fost de la stalking (în anul 2009), la violența domestică (în anul 2012) și la cyber bullying (începând cu anul 2017). Eficiența proiectului și a măsurilor impuse va fi vizibilă prin diminuarea acțiunilor de gen și a recidivei. Intervenția, (Tratamentul) are cu precădere efecte asupra agresorului, propunând reabilitarea în centre speciale pentru mediere, ulterior atenția se îndreaptă asupra victimei violenței, pentru a atinge în final un dublu obiectiv. Protocolul Zeus propune demersuri în faza incipientă a violenței pentru a preveni degenerarea acesteia în infracțiuni grave.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…