Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu a participat la ceremonia deschiderii Președinției României la Consiliului UE, la Ispra

La 24 ianuarie 2019, în prezența Corinei Crețu, Comisar European pentru Politică regională, a avut loc la Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre – JRC) din Ispra, Italia, ceremonia deschiderii Președinției României la Consiliului UE.

Centrul reprezintă serviciul științific intern al Comisiei Europene, care asigură consilierea şi sprijinul necesar pentru construirea politicilor europene, iar Ispra este a treia localitate, după Bruxelles și Luxemburg, ca volum al activităților desfășurate de Comisia Europeană.

Manifestarea reprezintă o inițiativă de promovare a culturii și tradițiilor țării care deține Președinția rotativă a Consiliului UE. Astfel, în cadrul fiecărei Președinții, oficialii JRC organizează diverse activități culturale, începând cu o ceremonie de deschidere la sediul Centrului.

Alături de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, civile și militare, între care primarii din Ispra și Cadrezzate sau viceprimarul din Varese, la eveniment au fost prezenți și 3 membri ai Consulatului General al României la Milano: Adrian Georgescu, consul general, Mirela Zamfir și Andreea Albăstroiu, reprezentante ale biroului de promovare economică.

După momentul solemn al coborârii  drapelului Austriei, țară care a deținut președinția anterioară a CE, și al înălțării drapelului României, Corina Crețu a marcat inaugurarea „Semestrului Românesc” la Ispra. Comisarul european a remarcat importanța depășirii diferențelor care separă estul de vest sau nordul de sud în toate sectoarele, prin întărirea cooperării dintre statele membre. A mai arătat că Președinția română va acorda prioritate cercetării, inovației, digitalizării și conecticii, în vederea modernizării și dezvoltării economiei europene.

Motto-ul care marchează Președinția română, „Coeziunea, o valoare europeană comună” a fost amintit în discursurile lor de toate oficialitățile prezente, între care Vladimir Sucha, directorul general al Centrului, Brigitte Landesmann, președinta comitetului de organizare al sememestrului austriac, Dan Chirondojan, președintele comitetului de organizare a sememestrului românesc și Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano.

Acesta din urmă a precizat că acest slogan e mai actual ca niciodată și că el reflectă un aspect pe care trebuie să încercăm să-l înțelegem și să-l dezvoltăm la nivel european. Politicile UE ar trebui să se alinieze principiului de coeziune între statele membre, regiuni și cetățeni. Din această perspectivă, România se va strădui să obțină rezultate tangibile, maximizând beneficiile pe care o Uniune Europeană puternică și coerentă le va aduce fiecărui cetățean.

Deși nu a putut fi prezent la ceremonie din motive obiective, Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a transmis un mesaj prin care, la rândul său, a subliniat importanța principiului coeziunii, ilustrat de motto-ul președinției noastre, „Coeziunea, o valoare europeană comună”. A realizat, în continuare, scurte descrieri ale celor patru piloni aflați pe agenda de lucru a Președinției României: Europa convergenței, O Europă mai sigură, Europa, un actor global mai puternic, Europa valorilor comune.

Ceremonia s-a încheiat cu dezvelirea monumentului simbol al Semestrului românesc, o copie în mărime naturală a celebrei „Mese a Tăcerii” a lui Constantin Brâncuși.

Cei prezenți au fost invitați să viziteze 3 dintre cele mai importante departamente ale Centrului Comun de Cercetare: Laboratorul de management al crizelor europene, Laboratorul European de Semnalare cu Microunde și Laboratorul European de Evaluare Structurală. 

Galerie foto

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…