România

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului prilejuit de Ziua Culturii Naționale

În 2018 celebrăm un veac de unitate a tuturor românilor, realizare istorică ce nu ar fi fost posibilă fără contribuția fundamentală a culturii la edificarea conștiinței naționale.

Sub aura memoriei și operei lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale este, așadar, primul mare eveniment care deschide anul Centenarului.

2018 este marcat de repere semnificative pentru cultura națională, două dintre cele mai importante fiind împlinirea a 150 de ani de la înființarea Filarmonicii Române și aniversarea, în acest An European al Patrimoniului Cultural, a operei monumentale a lui Brâncuși de la Târgu Jiu.

Mă bucur, așadar, că dumneavoastră sunteți printre primii oaspeți ai Palatului Cotroceni în acest an jubiliar, ca simbol al rolului identității culturale și al patrimoniului nostru spiritual în desăvârșirea unității naționale.

Contribuția fundamentală a elitelor culturale la dezvoltarea modernă a României și la înscrierea noastră într-un parcurs european contemporan sunt incontestabile.

Doamnelor și domnilor,

Repet cu convingere cele spuse acum un an: națiunea noastră a fost și este excelent reprezentată în Europa și în lume prin vitalitatea, prin originalitatea și prin diversitatea culturii sale.

De Ziua Culturii Naționale vreau să vă felicit și, prin intermediul dumneavoastră, să-i felicit pe toți creatorii și pe cei implicați în actul cultural, pe toți aceia care însuflețesc instituțiile publice de cultură.

Prin operele și prin activitatea dumneavoastră, din păcate nu întotdeauna sprijinită corespunzător, îmbogățiți cultura universală și consolidați identitatea României în spațiul valorilor cetățeniei democratice europene.

În acest context, evoc cu plăcere premiile internaționale care i-au recompensat și în 2017 pe scriitorii și pe cineaștii români. În plus, contribuțiile culturale românești au primit anul trecut o nouă recunoaștere.

Astfel, tradiția Mărțișorului a sporit patrimoniul imaterial al umanității, iar Memorialul de la Sighet a fost declarat de Comisia Europeană drept una dintre expresiile cele mai profunde ale valorilor Patrimoniului European.

Doamnelor și domnilor,

Centenarul și contextul internațional în care îl marcăm ne cheamă ca, prin opțiunile noastre strategice, prin valorile și atuurile identitare pe care înțelegem să le promovăm, să ne valorificăm oportunitățile și întregul potențial ca societate.

De la Revoluția pașoptistă până la Marea Unire, de la cucerirea Independenței de Stat din 1877 la cea a libertăților democratice din 1989, în toate marile momente ale istoriei noastre regăsim contribuția personalităților culturale.

Prin cultură și educație, prin aportul elitelor sale, țara noastră și-a construit identitatea sa modernă și s-a atașat marilor valori ale Europei.

Cultura este cea care oferă, majorității și minorităților naționale deopotrivă, perspectiva asupra viitorului comun.

Cultura continuă să ne ofere șansa unei societăți a valorilor umaniste, la care putem aspira doar printr-un proiect de viziune și coeziune națională.

Din această perspectivă, reflecția asupra unui Proiect de țară, demers pe care l-am inițiat, are o semnificativă dimensiune culturală.

Angrenând marile energii ale națiunii, un proiect de țară nu poate fi elaborat, și cu atât mai puțin transformat în realitate, fără asocierea valorilor și reperelor culturale cu resursele economice ale țării.

Educația, la rândul ei, are rolul de a transmite mai departe moștenirea noastră culturală, de a forma caracterul și de a stimula creativitatea viitoarelor generații, având puterea de a dezvolta un spațiu cultural dinamic și profund.

Dar nu putem construi acest dinamism fără a ne asigura că sistemul educațional este adaptat societății moderne, având atât flexibilitatea, cât și trăinicia necesare pentru a fi premisa dezvoltării unei societăți de care să putem fi mândri.

Prin intermediul proiectului «România educată» îmi doresc să menținem educația într-o zonă prioritară, oferindu-i împreună o viziune și o strategie pe termen lung.

Doamnelor și domnilor,

Marcăm Ziua Culturii Naționale în anul Centenarului și cu un an înaintea asumării de către România a Președinției Uniunii Europene. Este o excelentă oportunitate pentru a ne stabili prioritățile, sprijinindu-ne în opțiunile noastre pe valorile care ne unesc.

Este și un moment prielnic pentru a ne întreba ce loc trebuie să ocupe în societatea noastră Cultura. Care să fie rolul său în viitorul nostru ca stat de drept și democratic, membru pe deplin integrat al unei Uniuni Europene solide, dar totodată mai apropiată de fiecare cetățean?

Indiferent de ponderea pe care o vom acorda culturii în acest proces, un lucru este cert: continuarea parcursului european al țării noastre nu marginalizează identitatea noastră culturală națională. Dimpotrivă, cred cu tărie că ar fi necesară o mai bună clarificare a contribuției politicilor publice în fructificarea potențialului nostru uman, în principal prin educație și dezvoltare culturală.

Să nu ne amăgim: o treime dintre români nu citesc anual nici măcar o carte, țara noastră a rămas fără cinematografe, iar limba română este victima de serviciu a discursului public.

La aniversarea Centenarului, România trebuie să-și propună și o mare unire în jurul culturii sale.

Marile proiecte culturale bilaterale care vor marca anii 2018 și 2019, ca și Președinția Uniunii Europene pentru care ne pregătim, sunt bune ocazii pentru a ne angaja pe un astfel de drum.

Nu este o sarcină ușoară, dar punerea lor în practică ar demonstra capacitatea României de a aduce, prin cultură, valoare adăugată proiectului european.

Doamnelor și domnilor,

În dezvoltarea României de mâine este nevoie de valorificarea culturii și definirea mai adecvată a rolului creatorilor.

Este datoria clasei noastre politice ca, în dialog cu mediul cultural, să facă astfel încât operele culturale de valoare să se poată naște într-o societate liberă, deschisă, tolerantă și creativă.

Așadar, vă invit, la început de an al Centenarului, să omagiem, să îmbogățim și să servim cultura națională.

La mulți ani!”

Sursa – Președinția României

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…