România

Meleşcanu a susţinut, la Bruxelles, importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO - UE

​Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat marţi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO care se desfăşoară la Bruxelles, ocazie cu care a susţinut importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO - UE.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul discuţiilor reuniunii, ce constituie un reper important în pregătirea Summit-ului NATO din iulie 2018, au fost evaluate progresele înregistrate în implementarea deciziilor Summit-ului Alianţei de la Varşovia şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare, în special în ceea ce priveşte cooperarea NATO - UE, politica uşilor deschise şi rolul NATO în ceea ce priveşte eforturile internaţionale de proiectare a stabilităţii şi combatere a terorismului.

Reuniunea a debutat cu o sesiune dedicată parteneriatului NATO - UE, la care au participat, alături de omologii lor aliaţi, şi miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

Cu acest prilej, miniştrii au salutat intensificarea, în ultimul an, a cooperării dintre cele două organizaţii ca urmare a Declaraţiei comune NATO - UE, adoptată la Varşovia în iulie 2016, precum şi a propunerilor concrete dezvoltate ulterior în domenii precum apărarea cibernetică, combaterea ameninţărilor hibride, consolidarea capacităţii instituţionale a partenerilor din Est, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii şi au decis continuarea şi adâncirea cooperării dintre cele două organizaţii, prin adoptarea unui nou set de măsuri concrete în domenii precum combaterea terorismului şi mobilitatea forţelor militare.

"Ministrul român al Afacerilor Externe a susţinut importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO - UE, prin asigurarea sinergiei şi complementarităţii între cele două organizaţii, acest demers fiind o necesitate în actualul context de securitate. A subliniat importanţa valorificării la maxim a potenţialului de cooperare dintre NATO şi UE, accentuând domenii precum mobilitatea forţelor, combaterea terorismului şi sprijinul statelor partenere din vecinătatea apropiată", se arată în comunicat.

La dineul de lucru, miniştrii aliaţi au discutat despre evoluţiile de securitate cu impact şi relevanţă pentru Alianţă, inclusiv relaţia cu Rusia şi acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord.

"Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat necesitatea ca Alianţa să continue să abordeze, într-o manieră fermă şi unită, starea de instabilitate şi insecuritate generată de acţiunile Rusiei în Ucraina şi vecinătatea estică, în cadrul trasat de şefii de stat şi de guvern la Varşovia, bazat pe măsuri de apărare şi dialog pe bază de reciprocitate. De asemenea, şeful diplomaţiei române s-a asociat preocupărilor exprimate de miniştrii aliaţi cu privire la acţiunile destabilizatoare ale regimului de la Phenian, care constituie o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice şi globale, subliniind importanţa monitorizării constante a acestor acţiuni şi a implicaţiilor lor pentru Alianţă", se precizează în comunicat.

În contextul reuniunii ministeriale, ministrul român de Externe a participat, marţi, şi la o întâlnire trilaterală cu omologii din Turcia şi Polonia. Discuţiile s-au axat pe modalităţile concrete prin care cele trei state pot colabora în sprijinul stabilităţii şi securităţii regionale din Balcanii de Vest şi zona Mării Negre, inclusiv în sprijinirea aspiraţiilor de aderare la NATO ale statelor interesate din aceste regiuni şi ale reformelor derulate de acestea.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…