România

Ciamba a arătat la reuniunea Vişegrad importanţa, pentru România, a interconectării regionale în domeniul gazelor naturale

Secretarul de stat George CiambaSecretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, luni, la Budapesta, la reuniunea Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia) cu Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Slovenia şi Serbia, context în care a arătat că, pentru ţara noastră, prezintă o importanţă deosebită cooperarea regională în cadrul Grupului la Nivel Înalt pe tema interconectării regiunii central şi sud-est europene în domeniul gazelor naturale (CESEC).

Potrivit unui comunicat al MAE, agenda de discuţii a reuniunii, desfăşurată la nivel de miniştri sau adjuncţi ai acestora, la invitaţia Ungariei, în calitate de stat care exercită Preşedinţia V4, a cuprins un dialog pe tema securităţii energetice, a evoluţiilor din Balcanii de Vest, în contextul procesului de extindere a Uniunii Europene, precum şi aspecte privind viitorul Europei.

"În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba a arătat că, pentru România, prezintă o importanţă deosebită cooperarea regională în cadrul Grupului la Nivel Înalt pe tema interconectării regiunii central şi sud-est europene în domeniul gazelor naturale (CESEC), având în vedere că dezvoltarea infrastructurii de transport de gaze naturale este şi trebuie să rămână o prioritate a regiunii. În context, a menţionat ministeriala CESEC din aceasta toamnă de la Bucureşti şi extinderea platformei către obiective din domeniul energiei electrice", precizează sursa citată.

Totodată, Ciamba a subliniat că România sprijină iniţiativele care au potenţialul de a spori securitatea energetică regională, în conformitate cu legislaţia europeană şi politicile energetice, precum şi cu principiile Comunităţii Energiei.

"A menţionat că, pentru România, este esenţială dezvoltarea coridorului BRUA arătând că, pe teritoriul României, lucrările se află în graficul stabilit. A amintit, totodată, contribuţia esenţială a formatelor de cooperare regională la consolidarea securităţii energetice a regiunii şi a UE, precum şi impactul pozitiv al proiectelor de infrastructură comune, aşa cum este cazul Coridorului Vertical", se arată în comunicat.

Cu privire la Balcanii de Vest, oficialul român a subliniat importanţa strategică a politicii de extindere pentru regiune, contribuind la stabilitatea, democraţia, prosperitatea şi securitatea întregului continent european.

"A reconfirmat susţinerea României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, subliniind necesitatea menţinerii respectului pentru setul de valori europene şi îndeplinirea criteriilor necesare de către statele candidate şi potenţialii candidaţi. De asemenea, a reiterat disponibilitatea României de a oferi asistenţă pentru eforturile de reformă în Balcanii de Vest", potrivit aceleaşi surse.

De asemenea, în cadrul discuţiei privind viitorul Europei, Ciamba a reiterat angajamentul României în favoarea consolidării proiectului european, arătând că România este un susţinător ferm al valorilor şi principiilor fundamentale ale UE, pledând pentru o Europă unită şi coezivă, care să facă faţă provocărilor actuale, inclusiv în context Brexit.

"A menţionat, totodată, dorinţa României de a participa activ la dezbaterea privind viitorul Europei, inclusiv în perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, şi a organizării Summit-ului de la Sibiu, din mai 2019, reper semnificativ pentru refondarea proiectului european", se mai spune în comunicat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…