România

Preşedinţia Consiliului UE – o excelentă ocazie de a obţine fonduri suplimentare pentru grupurile vulnerabile

​Preşedinţia Consiliului UE poate fi o excelentă ocazie pentru a convinge partenerii europeni că ar trebui să aloce fonduri suplimentare pentru grupurile vulnerabile şi, în mod special, pentru comunitatea de romi din România şi din foarte multe state europene, a declarat luni ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

"România, în ultimii ani, prin Strategia Naţională pentru Romi, care este raportată la strategia europeană, a reuşit să implementeze o serie de măsuri care vin ca un răspuns pentru sprijinirea acestui grup vulnerabil. Este important să găsim soluţii şi în plan european. Cu siguranţă, comunitatea romă, asociaţiile reprezentative, dar mai ales Agenţia Naţională pentru Romi, toate aceste structuri vor fi implicate în a realiza evenimente care sunt de interes. Sunt teme despre care putem vorbi şi pe care putem să le ridicăm pe plan european pentru a găsi soluţii. Pentru că, de exemplu, avem o strategie naţională şi avem un cadru european de referinţă pentru romi, însă, din păcate, acestea nu sunt dotate cu fonduri suficiente în bugetul european şi cred că este o ocazie foarte bună să găsim resurse la Bruxelles, pentru a materializa obiectivele noastre naţionale", a precizat Negrescu, la o dezbatere organizată de Agenţia Naţională pentru Romi.

El a adăugat că această reuniune se înscrie într-un ciclu de dezbateri tematice care urmează să fie lansate în spaţiul public.

"Noi am început un ciclu de dezbateri tematice. Deja am rafinat o serie de teme de interes, care urmează să fie lansate în spaţiul public, şi am realizat în acest sens trei procese de consultare internă cu toate instituţiile publice pentru a defini aceste teme-cheie. Pentru mine, ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, este foarte important ca acest proces de definire a priorităţilor să nu fie unul impus. Eu nu îmi doresc să impun, ca ministru, Guvernul României nu îşi doreşte să impună aceste priorităţi, ci doreşte să le definească şi să le identifice împreună cu actorii implicaţi - sindicate, patronate, societate civilă, cetăţeni simpli - şi este foarte important să avem un proces de jos în sus. Credem că doar acest proces poate asigura o preşedinţie (preşedinţia României la Consiliul UE - n.r.)", a subliniat Victor Negrescu.

La rândul său, Ciprian Necula, fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, a declarat că statul român are o strategie pentru romi care nu este "tocmai funcţională".

"Strategia pentru romi a fost făcută ca o condiţie pentru ca România să acceseze fonduri europene, iar dacă noi nu implementăm corect şi nu ne facem treaba s-ar putea să avem probleme cu fondurile europene în general, nu doar pe capitolul romi. Nu este funcţională (Strategia pentru romi - n.r.) pentru că, în general, România când face strategie o face ca un document ilustrativ, o arată partenerilor externi, spune ce gânduri mai avem, dar când vine capitolul implementare apare o ruptură şi ruptura vine fie din alocările bugetare, fie din interesul autorităţilor locale de a contribui la elaborarea strategiilor pentru romi. Comisia Europeană monitorizează modul în care România îşi face datoria şi lansează din când în când rapoarte", a susţinut Necula.

El a opinat că ar trebui să se discute despre posibilitatea simplificării acestei strategii, despre care a afirmat că este "stufoasă".

"Nu aş vrea să asumăm o mie de măsuri şi să nu facem niciuna, ci aş vrea să asumăm câteva măsuri pe care să le facem. Mă bucur că domnul ministru Negrescu este aici, pentru că e o persoană cu care am putea avea dialog, iar preşedinţia României a Consiliului UE este foarte importantă, pentru că acolo putem pune pe agendă această problematică. Altfel, la nivel politic trăncănim că avem o problemă europeană, că educaţia este principala soluţie, că angajarea este importantă, că locuirea este importantă, că sănătatea este importantă, dar dacă este lipsit de măsuri concrete la nivelul statelor şi mai ales la nivelul primăriilor nu se va implementa nimic", a precizat Necula.

Acesta a adăugat că cea mai importantă problemă pe care o au romii din România este aceea că o treime dintre ei (aproximativ 500.000), potrivit Băncii Mondiale, locuieşte în condiţii nelegale.

"Trebuie să găsim o soluţie să legalizăm aceste aşezări, pentru că, dacă nu sunt legalizate, nu se pot face intervenţii - precum a trage apă, a pune curent electric, a avea acte de identitate -, pentru că înseamnă domiciliu. Există totdeauna cercuri vicioase la nivel local care, dacă nu sunt întrerupte undeva, ele se perpetuează în multe alte probleme. Ştim foarte bine că asta este principala problemă de care ne lovim. Şi primarul spune acelaşi lucru: nu pot să fac drumul acolo că nu există casa în acte şi îl înţeleg. Sunt primării care au găsit soluţii pentru problema asta. Au făcut schimburi de teren, au făcut concesiuni pe teren, dar sunt alţii care nu au rezolvat şi sunt foarte mulţi aceşti primari. Iar în comunităţi sunt şi probleme de migraţie, de sărăcie extremă, de acces la sănătate, educaţie, muncă", a subliniat Necula.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni la Roma Forum - panelul Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene, problematica romilor pe agenda socială a UE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…