Servicii consulare

Permisul de conducere

  • În spaţiul Uniunii Europene este permisă conducerea vehiculelor într-un stat  diferit de cel unde a fost  eliberat carnetul de conducete, fără obligaţia de preschimbare, chiar şi în cazul obţinerii rezidenţei de către conducător în statul respectiv. Circulara nr.31 din 28 mai 1999 (G.U. nr.154 din 03.07.1999) reglementează circulaţia în Italia, cu permise eliberate de State membre ale Uniunii Europene, şi se aplică şi permiselor de conducere eliberate în Bulgaria şi România.
  • Se  poate solicita, în continuare, preschimbarea permisului, aşa cum este prevăzut în înţelegerile bilaterale care erau deja în vigoare înainte de extinderea Uniunii Europene.
  • De la 1 ianuarie 2007 există și posibilitatea de a solicita recunoaşterea permisului. În acest sens, se eliberează un autocolant care se aplică pe document, printr-o procedură mai simplă faţă de cea a preschimbarii.

În ambele cazuri, cererile se prezintă la birourile provinciale ale Circulaţiei civile (ufficio della motorizzazione civile).

  • În caz de îndoieli privind autenticitatea permiselor, autorităţile italiane pot solicita atestatul de autenticitate corespunzător sau alte informaţii necesare, prin intermediul reprezentanţelor diplomatice/consulare. 

ATENȚIE!

Oficiul consular nu are competența de a elibera permise de conducere românești, în cazul în care acestea sunt pierdute sau furate pe teritoriul Italiei.

Permisul de conducere se poate solicita numai la autoritatea locală de domiciliu. Așadar, cetățenii români domiciliați  în Italia nu mai pot solicita eliberarea unui nou permis de conducere românesc la autoritățile române, urmând ca solicitarea să fie adresată autorităților italiene.

 

 

 

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu membri ai comunității române din Trentino Alto Adige

23.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit duminică, 22 septembrie 2019, cu membri ai comunității române din…

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

21.09.2019

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți…

Consulul general Adrian Georgescu a participat la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”, la Cremona

18.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu a participat marți, 17 septembrie 2019, la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”.…

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano

16.09.2019

La 14 septembrie a.c., consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano, Renzo Caramaschi.…