Servicii consulare

Înscrierea actelor de stare civilă

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români eliberate de autorităţile italiene au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise/înscrise în registrele de stare civilă române.

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 6 luni de la primirea extrasului de stare civilă să solicite transcrierea /înscrierea.

Cadrul legal prevede că, în cazul în care întocmirea actului nu a fost efectuată la oficiul consular, acesta se efectuează în România la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul. 

Consulatul General al României la Milano este competent să efectueze înscrierea certificatelor de naștere/căsătorie/deces emise de autoritățile italiane din aria de competență consulară (regiunile Lombardia și Trentino Alto Adige) și să elibereze certificatul românesc.

Persoanele interesate pot afla mai multe informaţii privind actele de stare civilă consultând pagina de internet www.starecivila1.ro.

 

DE INTERES

Începând cu 5 iunie 2013, urmare aderării României la Convenția nr. 16 a Comisiei Internaționale de Stare Civilă semnată la Viena în 8 septembrie 1976, actele de stare civilă (certificate de naștere/căsătorie/deces) eliberate de autoritățile italiene în format internațional  multilingv sunt acceptate de instituțiile statului român fără a mai fi necesară apostilarea și traducerea acestora în limba română.

Extrasele (certificatele de tip internațional / certificato internazionale multilingue) trebuie să conțină, obligatoriu, data eliberării, semnătura și stampila autorității emitente.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…

Celebrarea Zilei Naționale a Romaniei

03.12.2019

La 2 decembrie, CGR Milano a organizat, la Hotel Melia, tradiționala recepție diplomatică pentru celebrarea Zilei…