Actualităţi economice

Ceremonia deschiderii Președinției României la Consiliului UE, Ispra 24 ianuarie 2019

La 24 ianuarie 2019, în prezența Corinei Crețu, Comisar European pentru Politică regională, a avut loc la Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre – JRC) din Ispra (VA), ceremonia deschiderii Președinției României la Consiliului UE.

Centrul reprezintă serviciul științific intern al Comisiei Europene, care asigură consilierea şi sprijinul necesar pentru construirea politicilor europene, iar Ispra este după Bruxelles și Luxemburg, a 3-a locație ca volum al activităților desfășurate de Comisia Europeană.

Manifestarea a reprezentat o inițiativă de promovare a culturii și tradițiilor țării care deține Președinția rotativă a Consiliului UE. Alături de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, civile și militare, la eveniment au fost prezenți Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano, Mirela Zamfir și Andreea Albăstroiu, secretari economici BPCE Milano.

După momentul solemn al coborârii drapelului Austriei și al înălțării drapelului României, Corina Crețu a marcat inaugurarea „Semestrului Românesc” la Ispra. Comisarul european a remarcat importanța depășirii diferențelor care separă estul de vest sau nordul de sud în toate sectoarele, prin întărirea cooperării dintre statele membre. A mai arătat că Președinția română va acorda prioritate cercetării, inovației, digitalizării și conectivității, în vederea modernizării și dezvoltării economiei europene.

Motto-ul care marchează Președinția română „Coeziunea, o valoare europeană comună” a fost amintit în discursurile lor de toate oficialitățile prezente. Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano a precizat că acest slogan e mai actual ca niciodată și că el reflectă un aspect pe care trebuie să încercăm să-l înțelegem și să-l dezvoltăm la nivel european. Politicile UE ar trebui să se alinieze principiului de coeziune între statele membre, regiuni și cetățeni. Din această perspectivă, România se va strădui să obțină rezultate tangibile, maximizând beneficiile pe care o Uniune Europeană puternică și coerentă le va aduce fiecărui cetățean.

Deși nu a putut fi prezent la ceremonie din motive obiective, Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a transmis un mesaj prin care, la rândul său, a subliniat importanța principiului coeziunii și a descris pe scurt cei patru piloni aflați pe agenda de lucru a Președinției României: Europa convergenței, O Europă mai sigură, Europa, un actor global mai puternic, Europa valorilor comune.

Ceremonia s-a încheiat cu dezvelirea monumentului simbol al Semestrului românesc, o copie în mărime naturală a celebrei „Mese a Tăcerii” a lui Constantin Brâncuși și o vizită a 3 dintre cele mai importante departamente ale Centrului Comun de Cercetare: Laboratorul de management al crizelor europene, Laboratorul european de semnalare cu microunde și Laboratorul european de evaluare structurală. 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu membri ai comunității române din Trentino Alto Adige

23.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit duminică, 22 septembrie 2019, cu membri ai comunității române din…

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

21.09.2019

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți…

Consulul general Adrian Georgescu a participat la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”, la Cremona

18.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu a participat marți, 17 septembrie 2019, la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”.…

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano

16.09.2019

La 14 septembrie a.c., consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano, Renzo Caramaschi.…