Actualitatea consulatului

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți pe frontul Primului Război Mondial.

Activităţile comemorative s-a desfășurat în cripta Cimitirului Camerlata din Como, în prezența organizatorilor, autorităților locale, reprezentanților comunităților omagiate. Au transmis mesajul lor de solidaritate reprezentantul Primăriei din Como, Francesco Pettignano, membri ai Asociației Internaționale Regina Elena, Alfio Torrisi, soldați în rezervă și civili, consulul Republicii Cehe. Din partea oficiului consular din Milano a intervenit Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

A urmat un moment de reculegere în memoria eroilor și au fost depuse coroane de către reprezentanții celor două state. Biserica ortodoxă română din Como, prin reprezentantul său, a omagiat ritualul religios în cinstea soldaților defuncți, ritual clerical devenit o constantă începând cu anul 2018. Un rol determinant l-a avut colaborarea cu profesorul italian, Marco Baratto, colaboratorul oficiului consular pe teme istorice.

Cripta cimitirului din Como adăpostește rămășițele a numeroși soldați, eroi italieni, români, cehi, care au trăit experiența dramatică a prime mari conflagrații mondiale. Cei trei soldați români care și-au găsit sfârșitul pe câmpul de luptă italian sunt înregistrați în arhivele istorice ale orașului ca cetățeni transilvăneni. Evenimentele comemorative propuse de către oficiul consular român au rolul de a ne face astfel conștienți de valorile moștenite, care trebuie menținute și promovate pentru a rememora importanța sacrificiului soldaților români și însemnata noastră legătură cu istoria statului de reședință.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu membri ai comunității române din Trentino Alto Adige

23.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit duminică, 22 septembrie 2019, cu membri ai comunității române din…

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

21.09.2019

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți…

Consulul general Adrian Georgescu a participat la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”, la Cremona

18.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu a participat marți, 17 septembrie 2019, la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”.…

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano

16.09.2019

La 14 septembrie a.c., consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano, Renzo Caramaschi.…