Actualitatea consulatului

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți pe frontul Primului Război Mondial.

Activităţile comemorative s-a desfășurat în cripta Cimitirului Camerlata din Como, în prezența organizatorilor, autorităților locale, reprezentanților comunităților omagiate. Au transmis mesajul lor de solidaritate reprezentantul Primăriei din Como, Francesco Pettignano, membri ai Asociației Internaționale Regina Elena, Alfio Torrisi, soldați în rezervă și civili, consulul Republicii Cehe. Din partea oficiului consular din Milano a intervenit Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

A urmat un moment de reculegere în memoria eroilor și au fost depuse coroane de către reprezentanții celor două state. Biserica ortodoxă română din Como, prin reprezentantul său, a omagiat ritualul religios în cinstea soldaților defuncți, ritual clerical devenit o constantă începând cu anul 2018. Un rol determinant l-a avut colaborarea cu profesorul italian, Marco Baratto, colaboratorul oficiului consular pe teme istorice.

Cripta cimitirului din Como adăpostește rămășițele a numeroși soldați, eroi italieni, români, cehi, care au trăit experiența dramatică a prime mari conflagrații mondiale. Cei trei soldați români care și-au găsit sfârșitul pe câmpul de luptă italian sunt înregistrați în arhivele istorice ale orașului ca cetățeni transilvăneni. Evenimentele comemorative propuse de către oficiul consular român au rolul de a ne face astfel conștienți de valorile moștenite, care trebuie menținute și promovate pentru a rememora importanța sacrificiului soldaților români și însemnata noastră legătură cu istoria statului de reședință.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…