Actualitatea consulatului

Consulul Iulia Cupșa Kiseleff a participat la întâlnirile pentru priectul APPROACH-platforma pentru cetățenii europeni mobili

În decursul lunii iunie și iulie a.c., administrația publică din Milano a propus noi întâlniri pentru sistematizarea platformei APPROACH. Proiectul se bucură de susținerea și finanțarea Comisiei Europene, lansarea sa având loc la reprezentanța CE din Milano, cu ocazia alegerilor europarlamentare, în luna martie 2019.

La 24 iunie a.c., evenimentul a reunit reprezentanții diverselor sectoare administrative și membri ai corpului consular din Milano. Ulterior, la 2 iulie a.c., participarea a fost una mai amplă, întâlnirea fiind dedicată asociațiilor, stundenților, autorităților locale și rezidenților străini interesați. Lucrările au fost coordonate de reprezentantul primăriei pentru cetățenie activă, Lorenzo Lipparini. Au participat consuli din Spania, Republica Cehă, Lituania, Olanda, studenți din cadrul Rețelei ERASMUS(care grupează 6 universități milaneze private și de stat), exponenți econonici, artiști, avocați. Din partea oficiului consular din Milano a participat Iulia Cupșa Kiseleff, consul.

Sesiunile vor continua începând cu luna septembrie.Vor fi tratate trei tematici: accesul la servicii, participarea civică și culturală, exercitarea dreptului de vot. Interesul administrației milaneze este de a înțelege cu exactitate care sunt cerințele rezidenților străini stabiliți recent, ale tinerilor studenți beneficiarii burselor de studiu sau ale turiștilor, în creștere în ultimii ani, cu scopul de a favoriza comunicarea dintre cetățeni și autorități.

Platforma online APPROACH a fost creată pentru a transmite direct și clar informații certificate despre soluționarea necesităților primare ale cetățenilor europeni mobili. Este vorba despre accesul la serviciile admnistrative, sanitare, școlare, un calendar unic cultural, exercitarea drepturilor electorale.

În contextul în care populația română reprezintă aproximativ 11% din cetățenii străini rezidenți în provincie, cu un total de 49.867, diplomaul român, prezent la toate întâlnirile, a manifestat interes față de proiect și a propus promovarea informațiilor la momentul finalizării platformei online, colaborarea pentru traducerea lor în limba română și organizarea unor sesiuni informative exclusiv pentru rezidenții români din teritoiu. Astfel procesul de integrare a cetățenilor români va putea evolua cu celeritate, iar ei vor putea beneficia de toate drepturile în calitate de cetățeni europeni.

 

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu membri ai comunității române din Trentino Alto Adige

23.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit duminică, 22 septembrie 2019, cu membri ai comunității române din…

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la omagierea soldaților transilvăneni, la Como

21.09.2019

La 21 septembrie a.c., a avut loc, la Como, manifestarea pentru omagierea soldaților transilvăneni și boemieni, căzuți…

Consulul general Adrian Georgescu a participat la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”, la Cremona

18.09.2019

Consulul general Adrian Georgescu a participat marți, 17 septembrie 2019, la evenimentul “LIUTERIA E DIPLOMAZIA”.…

Consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano

16.09.2019

La 14 septembrie a.c., consulul general Adrian Georgescu s-a întâlnit cu primarul orașului Bolzano, Renzo Caramaschi.…