Actualitatea consulatului

Consulul general Adrian Georgescu a participat la ceremonia deschiderii Președinției României la Consiliului UE, la Ispra

La 24 ianuarie 2019, în prezența Corinei Crețu, Comisar European pentru Politică regională, a avut loc la Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre – JRC) din Ispra, Italia, ceremonia deschiderii Președinției României la Consiliului UE.

Centrul reprezintă serviciul științific intern al Comisiei Europene, care asigură consilierea şi sprijinul necesar pentru construirea politicilor europene, iar Ispra este a treia localitate, după Bruxelles și Luxemburg, ca volum al activităților desfășurate de Comisia Europeană.

Manifestarea reprezintă o inițiativă de promovare a culturii și tradițiilor țării care deține Președinția rotativă a Consiliului UE. Astfel, în cadrul fiecărei Președinții, oficialii JRC organizează diverse activități culturale, începând cu o ceremonie de deschidere la sediul Centrului.

Alături de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, civile și militare, între care primarii din Ispra și Cadrezzate sau viceprimarul din Varese, la eveniment au fost prezenți și 3 membri ai Consulatului General al României la Milano: Adrian Georgescu, consul general, Mirela Zamfir și Andreea Albăstroiu, reprezentante ale biroului de promovare economică.

După momentul solemn al coborârii  drapelului Austriei, țară care a deținut președinția anterioară a CE, și al înălțării drapelului României, Corina Crețu a marcat inaugurarea „Semestrului Românesc” la Ispra. Comisarul european a remarcat importanța depășirii diferențelor care separă estul de vest sau nordul de sud în toate sectoarele, prin întărirea cooperării dintre statele membre. A mai arătat că Președinția română va acorda prioritate cercetării, inovației, digitalizării și conecticii, în vederea modernizării și dezvoltării economiei europene.

Motto-ul care marchează Președinția română, „Coeziunea, o valoare europeană comună” a fost amintit în discursurile lor de toate oficialitățile prezente, între care Vladimir Sucha, directorul general al Centrului, Brigitte Landesmann, președinta comitetului de organizare al sememestrului austriac, Dan Chirondojan, președintele comitetului de organizare a sememestrului românesc și Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano.

Acesta din urmă a precizat că acest slogan e mai actual ca niciodată și că el reflectă un aspect pe care trebuie să încercăm să-l înțelegem și să-l dezvoltăm la nivel european. Politicile UE ar trebui să se alinieze principiului de coeziune între statele membre, regiuni și cetățeni. Din această perspectivă, România se va strădui să obțină rezultate tangibile, maximizând beneficiile pe care o Uniune Europeană puternică și coerentă le va aduce fiecărui cetățean.

Deși nu a putut fi prezent la ceremonie din motive obiective, Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a transmis un mesaj prin care, la rândul său, a subliniat importanța principiului coeziunii, ilustrat de motto-ul președinției noastre, „Coeziunea, o valoare europeană comună”. A realizat, în continuare, scurte descrieri ale celor patru piloni aflați pe agenda de lucru a Președinției României: Europa convergenței, O Europă mai sigură, Europa, un actor global mai puternic, Europa valorilor comune.

Ceremonia s-a încheiat cu dezvelirea monumentului simbol al Semestrului românesc, o copie în mărime naturală a celebrei „Mese a Tăcerii” a lui Constantin Brâncuși.

Cei prezenți au fost invitați să viziteze 3 dintre cele mai importante departamente ale Centrului Comun de Cercetare: Laboratorul de management al crizelor europene, Laboratorul European de Semnalare cu Microunde și Laboratorul European de Evaluare Structurală. 

Galerie foto

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Participarea consulului român la prezentarea proiectului ”100 de experte-femeile în politica internațională”

19.03.2019

La 19 martie a.c., la sediul Institutului de Studii Politice Internaționale din Milano (ISPI) a avut loc prezentarea…

Întâlnire de lucru a consulului român cu reprezentantul pentru cultură din cadrul Regiunii Lombardia

08.03.2019

La 8 martie a.c., a avut loc întâlnirea de lucru a reprezentantului oficiului consular din Milano cu delegatul pentru…

Consulul român a participat la sărbătoarea Mărțișorului în comunitatea cremoneză

04.03.2019

La 2 martie a.c., asociația română din Cremona, Orizzonti Latini, a organizat evenimentul, "Sărbătoarea Marțișorului. …

Participarea consulului Iulia Cupșa Kiseleff la sărbătoarea Mărțișorului la Milano

25.02.2019

La 24 februarie a.c., Consulatul General al României la Milano a sărbătorit Primăvara din Balcani în alb și roșu …