Actualitatea consulatului

Consulul Iulia Cupșa Kiseleff a participat la eveniment comemorativ "Drama războiului și necesitatea păcii"-Cavernago

Sâmbătă, 5 mai a.c., Liceul din Calcinate și administrația publică, în colaborare cu primăriile din Cavernago, Mornico și Palosco au organizat un eveniment comemorativ intitulat Drama războiului și necesitatea stabilirii unui climat de pace. Manifestarea celebrează 100 de ani de la finele Primului Război Mondial, istorie transpusă și prezentată de elevii liceului italian.

Ideea proiectului a pornit de la profesorii din localiatea Cavernago, obținând patronajul Președinției Republicii Italiene și a Provinciei Bergamo. Directorul școlii, Alessandro Mazzaferro, a declarat că obiectivul urmărit a fost de a oferi tinerilor elevi posibilitatea de a descoperi, într-un alt mod, povestea Primului Război Mondial, prin studii de caz, analiza documentelor originale, intervievarea urmașilor celor care au cazut victime conflictului.

Toate documentele pe care aceștia le-au avut la dispoziție fac parte din corpul expoziției care, ulterior, va fi prezentată în alte licee din zonă, cuprinzând 6 săli, fiecare dintre ele concepute de elevii participanți pe diverse tematici. În cadrul noului an filatelic, au fost lansate cărți poștale create și proiectate de elevii Liceului din Calcinate, cu scene inspirate din conflictul armat.

Manifestarea s-a bucurat de o amplă participare din partea tinerilor, a cadrelor didactice, a reprezentanților autorităților locale și provinciale, precum și a reprezentanților corpului consular. În deschidere, primarul localității Cavernago, Giuseppe Togni, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui loborios proiect, care a reușit să redea tinerilor de astăzi o imagine fidelă a ceea ce a însemnat războiul, consecințele sale și necesitatea păcii. Au intervenit Francesca Iacontini, în reprezentarea prefectului, Roberto Ferrari, primarul din Oggiono, ales recent reprezentant în Parlamentul italian, Antonella Giannellini, inspector școlar al Provinciei Bergamo, Vittorio Bonati, delegat al Episcopiei din Bergamo. Din partea CGR Milano a participat consulul Iulia Cupșa Kiseleff. A transmis celor prezenți salutul instituțional al oficiului consular și solidaritatea față de subiectul proiectului, accentuând ideea că istoria și cultura unei națiuni reprezintă punctele principale ale identității sale. Mesajul de pace, cu precădere în contextul actual, trebuie perceput ca un mesaj comun și pus în aplicare fără limite geografice. Demnitatea antecesorilor care au ales curajul și identitatea națională este o caracteristică pe care și poporul român o comemorează în acest an în cadrul Centenarului Marii Uniri. Diplomatul român a pus în evidență, cu precădere tinerilor participanți, valorile comune ale celor două națiuni, dar și suportul reciproc pentru promovarea multiculturalității într-un climat de pace.

A urmat un spectacol al tinerilor care au lecturat scrisorile soldaților căzuți pe câmpul de luptă, documente care fac parte din expoziție, au reinterpretat, în variate ritmuri muzicale, cântecele de luptă și baladele de război. Întâlnirea a continuat cu o vizită ghidată în sălile destinate expoziției, elevii fiind cei implicați în explicarea fiecăror detalii istorice.

 

Galerie foto

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Întrebări frecvente referitoare la exercitarea dreptului de vot pe data de 26 mai 2019

22.05.2019

1. Unde se poate vota în străinătate pentru Parlamentul European și pentru referendumul național? Răspuns: La…

Instrucțiuni și acte normative pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național din 26 mai 2019

22.05.2019

Biroul Electoral Central prin Decizia 72/D/14.05.2019 (Anexa 4) a stabilit proceduri privind operațiunile de votare, după…

Ambasadorul României la Milano, George Gabriel Bologan, va susține conferința”Europa, identità e prospettive”

21.05.2019

Miercuri, 22 mai 2019, ora 14.30, la Biblioteca de Științe Politice, sala de lectură a Centrului de Documentare…

Vizita de lucru a reprezentanților bisericii orodoxe și catolice române din zona lombardă, la Regione Lombardia

20.05.2019

La 20 mai a.c., la sediul Regiunii Lombardia a avut loc întâlnirea reprezentanților bisericii ortodoxe și catolice…