Actualitatea consulatului

Ziua Culturii Naționale

Poeziile lui Mihai Eminescu, recitate în română și italiană și prezentarea Anuarului ”Repere culturale românești în Italia” editat de Centrul cultural italo-român din Milano, au fost principalele momente ale după-amiezii literare organizate pe data de 19 ianuarie 2014 la Consulatul General al României la Milano.

Elementul de nuanță al manifestării a fost participarea elevilor de la Liceul Dante Aligheri din București, care au prezentat un program bilingv de recital de poezii, intercalat cu prezentarea unor aspecte din viața poetului. Printre cei care au recitat s-a numărat și tânărul actor în ascensiune Vlad Scolari. Poetul Viorel Boldiș și-a prezenta volumul Morarul zeilor, Poezii din străinătate, recent publicat la editura Rediviva, colecția Phoenix. De asemenea, pe durata programului cultural au avut loc proiecții de film, muzică și reflecții pe marginea operei lui M. Eminescu. Anuarul, în a doua ediție, reunește studii, articole și traduceri cu tematică interdisciplinară, deovedindu-se un instrument de studiu util aprofundării relațiilor culturale româno-italiene. Din partea editurii Rediviva au luat cuvântul Violeta Popescu, Irina Țurcanu, Ingrid Beatrice Coman.

Consulul general a subliniat importanța manifestării, atât prin caracterul ei oficial, cât și prin efectul de a cultiva imortalitatea poetului și de a descoperi valoarea cuvântului ca purtător de semnificat și nu de instrument al discordiei, astfel de manifestări dezvoltând- inclusiv- capacitatea omului de a dezvolta atitudini care să contrasteze banalitatea și golirea de sens a cuvintelor. Îl sărbătorim pe Eminescu, a menționat șeful oficiului consular și pentru că lirica eminseciană devine poezie de sugestii profunde, revelând și repropunându-ne sentimente înalte. Eminescu rămâne un exemplu de deschidere spre nou și spre aprecierea operelor celorlalți, propunându-se el însuși ca valoare. Eminescu nu a decis să trăiască și să creeze în afara dialogului cu lirica europeană, face o unică și originală sinteză a acesteia, de la dulcele stil nou la petrarchism, la neoclasicismul sufletului frumos, la mișcarea misterioasă din poezia germană. Peste toate coboară – așa cum metaforic afirma Zoe Dumitrescu Bușulenga- harul inefabil al dorului românesc.

Prezența unui public mixt, format din cetățeni români și italieni a fost un moment oportun pentru a evidenția rolul pe care cultura noastră națională îl are în contextul informației culturale la scară internațională.

Galerie foto

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Întrebări frecvente referitoare la exercitarea dreptului de vot pe data de 26 mai 2019

22.05.2019

1. Unde se poate vota în străinătate pentru Parlamentul European și pentru referendumul național? Răspuns: La…

Instrucțiuni și acte normative pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național din 26 mai 2019

22.05.2019

Biroul Electoral Central prin Decizia 72/D/14.05.2019 (Anexa 4) a stabilit proceduri privind operațiunile de votare, după…

Ambasadorul României la Milano, George Gabriel Bologan, va susține conferința”Europa, identità e prospettive”

21.05.2019

Miercuri, 22 mai 2019, ora 14.30, la Biblioteca de Științe Politice, sala de lectură a Centrului de Documentare…

Vizita de lucru a reprezentanților bisericii orodoxe și catolice române din zona lombardă, la Regione Lombardia

20.05.2019

La 20 mai a.c., la sediul Regiunii Lombardia a avut loc întâlnirea reprezentanților bisericii ortodoxe și catolice…