Actualitatea consulatului

Ziua Culturii Naționale

Poeziile lui Mihai Eminescu, recitate în română și italiană și prezentarea Anuarului ”Repere culturale românești în Italia” editat de Centrul cultural italo-român din Milano, au fost principalele momente ale după-amiezii literare organizate pe data de 19 ianuarie 2014 la Consulatul General al României la Milano.

Elementul de nuanță al manifestării a fost participarea elevilor de la Liceul Dante Aligheri din București, care au prezentat un program bilingv de recital de poezii, intercalat cu prezentarea unor aspecte din viața poetului. Printre cei care au recitat s-a numărat și tânărul actor în ascensiune Vlad Scolari. Poetul Viorel Boldiș și-a prezenta volumul Morarul zeilor, Poezii din străinătate, recent publicat la editura Rediviva, colecția Phoenix. De asemenea, pe durata programului cultural au avut loc proiecții de film, muzică și reflecții pe marginea operei lui M. Eminescu. Anuarul, în a doua ediție, reunește studii, articole și traduceri cu tematică interdisciplinară, deovedindu-se un instrument de studiu util aprofundării relațiilor culturale româno-italiene. Din partea editurii Rediviva au luat cuvântul Violeta Popescu, Irina Țurcanu, Ingrid Beatrice Coman.

Consulul general a subliniat importanța manifestării, atât prin caracterul ei oficial, cât și prin efectul de a cultiva imortalitatea poetului și de a descoperi valoarea cuvântului ca purtător de semnificat și nu de instrument al discordiei, astfel de manifestări dezvoltând- inclusiv- capacitatea omului de a dezvolta atitudini care să contrasteze banalitatea și golirea de sens a cuvintelor. Îl sărbătorim pe Eminescu, a menționat șeful oficiului consular și pentru că lirica eminseciană devine poezie de sugestii profunde, revelând și repropunându-ne sentimente înalte. Eminescu rămâne un exemplu de deschidere spre nou și spre aprecierea operelor celorlalți, propunându-se el însuși ca valoare. Eminescu nu a decis să trăiască și să creeze în afara dialogului cu lirica europeană, face o unică și originală sinteză a acesteia, de la dulcele stil nou la petrarchism, la neoclasicismul sufletului frumos, la mișcarea misterioasă din poezia germană. Peste toate coboară – așa cum metaforic afirma Zoe Dumitrescu Bușulenga- harul inefabil al dorului românesc.

Prezența unui public mixt, format din cetățeni români și italieni a fost un moment oportun pentru a evidenția rolul pe care cultura noastră națională îl are în contextul informației culturale la scară internațională.

Galerie foto

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Stare de urgență în Italia pentru prezența Coronavirus

10.02.2020

Începând cu data de 31 ianuarie 2020 și pentru o perioadă de șase luni, Guvernul italian a decretat starea de…

Programul de burse MAE oferite de statul român cetățenilor străini, pe baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2020-2021

13.01.2020

Vă comunicăm următoarele informații de interes cu privire la Programul de burse MAE oferite de statul român…

Întâlnirea literară cu scriitoarea de origine română, Lyana Galiș

16.12.2019

La 13 decembrie 2019, Consulatul General al României la Milano a găzduit întâlnirea literară cu scriitoarea de origine …

EVENIMENT LITERAR LA CONSULAT - ZIUA CULTURII NAȚIONALE!

09.12.2019

Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., ora 17.00, Consulatul General al României la Milano va serba Ziua Culturii Naționale,…