Promovare economică

Prezențe românești la TUTTOFOOD Milano, 06-09 mai 2019

În perioada 06 -09 mai 2019 s-a desfășurat la Milano, în complexul expozițional Rho Fiera, a 6-a ediție a târgului internațional B2B TUTTOFOOD, dedicat industriei alimentare și a băuturilor, unde au fost prezente peste 2.900 de mărci  din 43 de țări. Au fost prezenți buyeri din peste 100 de țări, atât din Europa dar mai ales din Statele Unite, Canada, China și Orientul Mijlociu printre care în top sunt lanțurile agroalimentare Auchan, Carrefour, Coop, Costco Wholesale, Delhaize, Eataly, Edeka, Marr, Walmart, s.a. precum și importante asociații HoReCa, cum ar fi Restaurant Canada și Specialty Food Association SUA.

La această importantă manifestare au fost înregistrate și prezențe românești precum:

  • la secțiunea Tuttomeat: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu AFJ (Agricola Internațional, Aldis, Salsi, H&E Reinert, Scandia România, Recunoștința Prodcom Impex), prin programul de promovare a salamului de SIBIU IGP aprobat spre finanțare de către Comisia Europeană și individual Agricola Internațional;
  • la secțiunea Tuttosweet: European Food SA, Grande Dolceria Srl și Boutique Cadeaux Srl, individual.

Participarea României la ediția 58 a "Salone Internazionale del Mobile", Milano 09 - 14 aprilie 2019

Cel mai mare eveniment european dedicat designului, Salone del Mobile s-a desfășurat la Milano, care a devenit în perioada 9-14 aprilie capitala designului de produs, designului de mobilier, a arhitecturii de interior și a evenimentelor de artă contemporană. A fost cel mai așteptat moment al anului pentru specialiștii din industrie, organizat în 5 secțiuni: Salonul Internațional de Mobilă, Salonul Internațional de Accesorii și Decorațiuni, EuroLuce (corpuri de iluminat), Workplace 3.0 și Salonul Satelit (cu standurile tinerilor designeri).

Această ediție a fost inaugurată, pentru prima dată, de președintele Republicii, Sergio Mattarella, în prezența primarului orașului Milano Giuseppe Sala și a nenumăratelor personalități din mediul politic, artistic, instituțional și antreprenorial.

România a participat la secțiunea Design, cu un pavilion național format din 17 standuri individuale, pe o suprafață totală de 489 m.p., fiind prezente firmele: Ecomatrix, Mobilă Dalin, Quadra Invest, Szel Mob, Ador Mobilă, Sessio, Nordarin, Creative Concept, Ubikubi, Montana Câmpeni, Simex, Bradul Măneciu, Carel Woodworks, Pure Home Collections, AXM Prod '93, Transilvania Production,Dis Prod.

" Oportunități de afaceri pentru investitorii români și italieni" din regiunea Piemonte, Torino, 19 martie 2019

În data de 19 martie 2019 s-a desfășurat la sediul centrului de congrese Torino Incontra, sesiunea de informare  economică cu titlul „Opportunità economiche per gli imprenditori romeni ed italiani” organizată de Consulatului General al României la Torino, în colaborare Camera de Comerț, Industrie, Artizanat și Agricultură Torino și cu Biroul de Promovare Comercială și Economică din cadrul Consulatului General al României la Milano.

Seminarul s-a adresat atât întreprinzătorilor italieni care doresc să investească în România cât și celor români care doresc să-și perfecționeze colaborarea cu partenerii italieni sau au nevoie de sprijinul instituțiilor abilitate pentru inițierea sau dezvoltarea propriilor activități comerciale.

Pavilionul României la târgul COSMOPROF Worldwide Bologna (14 - 17 martie 2019)

În perioada 14 – 17 martie 2019 s-a desfășurat la Bologna a 52–a ediție a târgului internațional de cosmetică și parfumerie « COSMOPROF Worldwide Bologna », cea mai importantă manifestare expozițională din Italia cu acest profil, lider la nivel mondial.Ediția din acest an a fost una dintre cele mai reușite ca prezentare produse și număr de expozanți (3033 de firme expozante - cu 8,2%  mai multe decât în 2018, provenind din 70 de țări,). Erau așteptați peste 265.000 de vizitatori din peste 152 de țări. La această ediţie, standul României de cca 80 mp a fost amplasat în pavilionul destinat celor 26 de țări prezente cu standuri naționale precum Franța, Germania, Polonia, Ungaria, Japonia, Grecia, China, SUA, Israel, Coreea, Turcia, s.a., în imediata vecinătate celui israelian și german.

Opt firme românești, Grande Gloria, Lotus ' 95 Cosmetics, Rozani Kraft, Gerocossen, Soapmill, Star International Med Impex, Zenyth Pharmaceuticals și Europack Media și-au expus produsele cosmetice, de aromaterapie naturale și organice, cremele, săpunurile, aromele de cameră, suplimentele alimentare naturale, produsele oraganice.

În data de 14 martie 2019, Daniela Maria Dobre, consul general al Consulatului României la Bologna și Mirela Zamfir, secretar economic la Biroul de Promovare Comercial Economică Milano, au vizitat standurile românești

Participarea la târgul internaţional LINEAPELLE 96, Fieramilano Rho (20-22 februarie 2019)

Pe parcursul a 3 zile, în perioada 20-22 februarie 2019, se desfășoară la Milano târgul internaţional LINEAPELLE 96, eveniment bianual organizat de industria tăbăcăriei și a pielăriei italiene, unul din cele mai importante târguri mondiale pentru piele, materiale, componente și accesorii pentru moda și lux. Ediția cu numărul 96, s-a axat pe prezentarea tendințelor stilistice pentru sezonul de toamnă-iarnă 2019/2020 și a inovării din domeniu. Au expus pe o suprafață de cca 47.500 mp peste 1.255 de expozanți, din care 777 italieni și 478 provenind din 44 de țări. La această ediție sunt așteptați peste 20.000 de vizitatori. LINEAPELLE, ediția cu numărul 96 este în sinergie directă cu MICAM/MIPEL și THE ONE, târguri internaționale de referință, care sunt desfășurate în Milano în perioada februarie-martie și septembrie a fiecarui an.

În data de 21 februarie 2019, Mirela Zamfir și Andreea Albăstroiu, secretari economici BPCE Milano, din cadrul Consulatului General al României la Milano au vizitat standurile românești prezente la Lineapelle unde au expus individual 2 societăți.

România la târgurile internaţionale MICAM-MIPEL februarie 2019

În perioada 10-13 februarie 2019, la Milano, în cadrul  târgurilor internaţionale MICAM (ediția 87 a salonului internațional lider în domeniul încălțămintei) și MIPEL (ediția 115, a salonului internațional în domeniul marochinăriei), doisprezece societăţi româneşti şi-au prezentat colecţiile pentru sezonul toamna - iarnă 2019. Producătorii români și-au prezentat ultimele colecţii alături de creatori şi producători internaţionali calificaţi în domeniul încălțămintei și marochinăriei.

La această ediţia a MICAM au prezentate colecţiile de încălțăminte de lux și diverse produse de marochinărie societățile ale Angela International Srl cu brand-ul Papucei, Hanami Way Srl, Fibal Co Srl, Iutta Worlwide Art Srl,  Timo Pro Consulting Srl și Pestos Production Srl.

Participarea României la Târgul Internațional de Turism, desfășurat la Milano în perioada 10-12 februarie 2019

BIT Milano este considerat cel mai mare târg internațional de turism din Italia, dedicat atât specialiștilor cât și publicului, care promovează întâlnirea dintre factorii de decizie, experții din industria de turism și cumpărătorii atent selectați și axați pe zonele geografice cu cea mai mare rată de creștere economică și din toate sectoarele domeniului.

România a participat, ca în fiecare an (prezență fidelă din 1980), cu un pavilion național de 100 mp, alături de circa 1300 expozanți care s-au întrecut să promoveze peste 100 de destinații turistice în Italia și în toată lumea.  Ediția de anul acesta a înregistrat peste 43 de mii de vizitatori, în cele 3 zile de târg.

Participare românească la Expoziția Internațională de Mașini pentru Agricultură și Grădinarit - EIMA, Bologna 7-11 noiembrie 2018

În perioada 7-11 noiembrie 2018 a avut loc la Bologna cea de a 43-a ediție a Expoziției Internaționale de Mașini pentru Agricultură și Grădinarit( EIMA), unde Romania a participat din nou, dupa o absență de 8 de ani.

România a fost prezentă la ediția 2018 cu un stand în care au fost expuse produsele societăților românești: CBN IT Software Solutions SRL din București, IURIAGHI SRL din Brăila, MEFIN SA Sinaia, MS CH FINAL SRL Sinaia și POP INDUSTRY SRL din Slatina.

Producătorii români au prezentat soluții inovative de la software specializat pentru silozuri, la echipamente pentru tratarea semințelor, sisteme de injecție pentru tractoare, subansamble și remorci, etc.

Participarea firmelor românești la evenimentul expozițional a fost organizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în colaborare Federația Patronală " FEPA-CM ", în cadrul Programului Național de Promovare a Exportului, cu finanțare de la bugetul de stat şi a beneficiat de sprijinul Consulatului României în Bologna și a Biroului de Promovare Economico-Comercială Milano.

Forumul economic "România: Oportunități de afaceri și investiții" (Bologna, 8 noiembrie 2018)

In data de 8 noiembrie 2018 s-a desfășurat la Bologna forumul economic cu titlul "Romania: Sistema Paese, Eccellenze e Opportunità Agevolative" organizat de Biroul de Promovare Comercială și Economică din cadrul Consulatului General al României la Milano, Camera de Comerț Italo-Română, cu sprijinul Consulatului General al României din Bologna și în colaborare cu Unioncamere Emilia Romagna.

Forumul s-a adresat atât companiilor italiene care investesc sau doresc să investească în România cât și societăților românești care doresc să-și perfecționeze colaborarea cu partenerii italieni.

După salutul secretarului general al Unioncamere Emilia Romagna, Caludio Pasini, al Consulului General al României la Bologna, Daniela Maria Dobre și al președintelui Camerei de Comerț Italo-Române din Milano, Walter D’Alessandro, Tudor Andreescu de la Direcția Investiții Străine din cadrul MMACA a furnizat celor prezenți informații cu privire la indicatorii macroeconomici, educație, nivelul costului de trai, sectoarele considerate prioritare, precum și ajutoarele de stat pentru investiții, stimulentele fiscale și detalii despre activitatea InvestRomania.

Participarea consulului general Adrian Georgescu și a secretarului economic Mirela Zamfir la Adunarea Generală a Asociației Italiene de Comerț Exterior

Sub titlul "Între protecționism și globalizare: comerțul internațional mai este încă o pârghie de dezvoltare? (Tra protezionismo e globalizzazione: il commercio internazionale è ancora leva di sviluppo?" s-a desfășurat la sediul Unione Confcommercio din Milano, în data de 29 octombrie 2018, Adunarea Generală a Asociației Italiene de Comerț Exterior.  Din partea Consulatului General al României la Milano au participat Adrian Georgescu, consul general și Mirela ZAMFIR, secretar economic BPCE Milano.

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Întrebări frecvente referitoare la exercitarea dreptului de vot pe data de 26 mai 2019

22.05.2019

1. Unde se poate vota în străinătate pentru Parlamentul European și pentru referendumul național? Răspuns: La…

Instrucțiuni și acte normative pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național din 26 mai 2019

22.05.2019

Biroul Electoral Central prin Decizia 72/D/14.05.2019 (Anexa 4) a stabilit proceduri privind operațiunile de votare, după…

Ambasadorul României la Milano, George Gabriel Bologan, va susține conferința”Europa, identità e prospettive”

21.05.2019

Miercuri, 22 mai 2019, ora 14.30, la Biblioteca de Științe Politice, sala de lectură a Centrului de Documentare…

Vizita de lucru a reprezentanților bisericii orodoxe și catolice române din zona lombardă, la Regione Lombardia

20.05.2019

La 20 mai a.c., la sediul Regiunii Lombardia a avut loc întâlnirea reprezentanților bisericii ortodoxe și catolice…